انواع آداپتور | وظیفه آداپتور چیست

 دراین مقاله به معرفی آداپتور یا منبع تغذیه می‌پردازیم و به شما در انتخاب بهترین آداپتور علی‌ الخصوص آداپتورهای مختص دوربین مداربسته کمک خواهیم کرد.
انواع آداپتور | وظیفه آداپتور چیست

 دراین مقاله به معرفی آداپتور یا منبع تغذیه می‌پردازیم و به شما در انتخاب بهترین آداپتور علی‌ الخصوص آداپتورهای مختص دوربین مداربسته کمک خواهیم کرد. در نوشته زیر سعی کرده‌ایم تا اطلاعات مربوط به صفر تا صد آداپتور (منبع تغذیه) را به صورت ساده و کاربردی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم و از هرگونه بحث های پیچیده و تخصصی پرهیز کرده‌ایم در این نوشته شما را با انواع آداپتورهای رایج و وظیفه کاربردی آن‌ها آشنا می‌کنیم تا به راحتی بتوانید با توجه به نیاز خود در خرید آداپتور بهترین انتخاب را داشته باشید.

آداپتور چیست | معنی آداپتور

Define an adapter or power supply

ابتدا به چیستی، مفهوم و معنی لغوی آداپتور می‌پردازیم. در لغت لاتین به آداپتور AC Adapter می‌گویند که مفهوم آن به زبان فارسی مبدل الکتریکی است.

وطیفه یک آداپتور

آداپتورهای جریان متناوب برای تأمین انرژی دستگاه های الکترونیکی که منبع تغذیه داخلی ندارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. منبع تغذیه الکتریکی داخلی و آداپتورها دارای ساختاری مشابه هستند.

در اصل بیشتر مبدل های جریان متناوب به جریان مستقیم منبع های تغذیه ای هستند که یک ترانسفور برای تبدیل ولتاژ بالا به ولتاژ کمتر، تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم، فیلتر و تبدیل امواج و همچنین کنترل جریان الکتریکی را در خود جا داده است. اندازه آداپتورها معمولاً به اندازه ترانسفورماتور بستگی دارد.

مدار داخلی آداپتور

Internal Adapter Circuit

اکثر آداپتورها که برای تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم استفاده می‌شوند، از لحاظ ساختاری دارای یک مدار داخلی، که یک ترانسفور برای تبدیل ولتاژ بالا به ولتاژ پایین، تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم، فیلترینگ، تبدیل امواج و مهار جریان الکتریکی را در خود جا داده‌اند.

یکی از رایج ترین مشکلات سیستم های امنیتی و دوربین مدار بسته نقص و خرابی منبع تغذیه یا آداپتور است و نصاب  دوربین مداربسته باید توجه ویژه ای در انتخاب آداپتور داشته باشد تا در پروژه ی اجرایی به مشکل برخورد نکند. در این مقاله به توضیحی در رابطه با انتخاب صحیح در خرید آداپتور خواهیم پرداخت.

 

مزایا و معایب استفاده از آداپتور

Advantages and disadvantages of using the adapter

آداپتورها معمولا برای قطعات کوچک و قابل حمل استفاده می‌شوند. معایب و مزایای آداپتورها شامل موارد زیر می‌شود.

  • امنیت: مبدل‌های جریان متناوب که در ابعاد کوچک و به صورت وسیله خارجی استفاده می‌شوند را می‌توان بدون نگرانی از جهت امنیت استفاده کرد. زیرا بسیاری از این مدل‌ها تنها با ولتاژهای پایین عرضه می‌شوند که این ولتاژ تهدیدی برای سلامتی انسان ها محسوب نمی شود. تنها باید مراقب بود که ولتاژ و جریان خروجی آداپتورها با ولتاژ و جریان ورودی دستگاه الکتریکی حد مساوی باشند تا سیستم را دچار مشکل نکند.
  • اندازه و وزن:  یکی دیگر از مزایای برتر آداپتورهای خارجی راحتی و قابل حمل بودن آن است.
  • جایگزینی: راحتی در جایگزینی نیز دیگر مزیت این آداپتورهاست. اگر آداپتوری کارایی خود را از دست بدهد، به راحتی می‌توان آداپتوری با مشخصات آن را جایگزین کرد.
  • داغ شدن: گرم شدن یا داغ شدن بیش از حد یکی از معایب آداپتورها است که این عیب با قطع و وصل مجدد آداپتور معمولاً رفع می‌شود.
  • سر و صدا: یکی دیگر از معایب آداپتورها تولید صداهای ریز است. شرکت‌های تولید کننده در تلاش برای رفع این مشکل هستند.

 

آداپتور (منبع تغذیه) دوربین مدار بسته

CCTV adapter

سیستم های دوربین مداربسته به ‌گونه ای طراحی شده که با ولتاژ ۱۲ ولت DC  کار می کنند و باتوجه به اینکه ولتاژ برق شهری ۲۲۰ ولت AC  است نیازمند به یک منبع تغذیه جهت تبدیل ولتاژ ۲۲۰ به ۱۲ ولت هستیم. در این میان آداپتور یا همان منبع تغذیه وظیفه تبدیل برق ۲۲۰ ولت شهری به ۱۲ ولت مورد نیاز دوربین مدار بسته با آمپرهای متفاوت را دارد ، دوربین مداربسته های موجود معمول در بازار اکثرا ۱۲ ولت هستند و با توجه به تعداد دوربین ها می‌توان از آداپتور هایی با آمپر های ۱، ۲، ۳ ، ۴، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۳۰، استفاده نمود.

انتخاب منبع تغذیه (آداپتور) مناسب برای پروژه های اجرایی در دوربین های مدار بسته

به طور عمومی مصرف ولتاژ دوربین های مداربسته مصرفی بین ۰.۵ تا ۱ آمپر، همچنین دوربین های دارای دید در شب نیز ۱ آمپر می‌باشد. البته اگر بخواهید به طور دقیقتر مصرف ولتاژ دوربین های مداربسته را محاسبه کنید باید طول کابل برق و تعداد led های استفاده شده در دوربین جهت دید در شب را نیز در نظر بگیریم.

بنابراین می توان جهت تضمین و پیشگیری از ایجاد نویز و اختلال، برای هر دوربین مدار بسته یک منبع تغذیه ۱۲ ولت ۱ آمپر و یا برای هر سری از دوربین های مدار بسته یک منبع تغذیه مرکزی استفاده کرد.

نکته: جهت خرید آداپتور برای دوربین مدار بسته بایستی به این مسئله توجه کرد که آداپتور باید دارای فیلتر نویز گیر باشد و برق خروجی را رگوله کند.

مثال: برای تامین برق مصرفی یک سیستم مداربسته با ۴ عدد دوربین دید در شب باید از یک منبع تغذیه ۱۲ ولت ۵ آمپر استفاده کرد، یا برای تامین برق مصرفی یک سیستم نظارتی با ۸ عدد دوربین دید درشب از یک منبع تغذیه ۱۲ ولت ۱۰ آمپر استفاده می‌کنند.

حال این سوال پیش می آید که چه دلیلی وجود دارد که برای یک سیستم نظارتی که مثلا ۸ آمپر نیاز دارد از یک منبع تغذیه ۱۰ آمپری استفاده کنیم ؟

جواب: همواره بایستی دقت کرد با توجه به کاهش راندمان آداپتور در طول زمان، بهتر است ۳۰ درصد بالاتر از آمپر محاسباتی در سیستم های مداربسته استفاده کرد تا سیست  در ریسک پایین تری قرار بگیرد و عمر سیستم بالاتر رود. بسیاری از خرابی و اشکالات رایج  دوربین مداربسته به علت عدم استفاده از آداپتور مناسب می باشد.

دلایل استفاده از منبع تغذیه بالاتر از آمپر مورد نیاز :

  • بالا بردن راندمان منبع تغذیه
  • بیشتر شدن عمر مفید منبع تغذیه دوربین مدار بسته

متاسفانه به دلیل نا مرغوب بودن برخی از منابع تغذیه دوربین‌های مداربسته موجود در بازار، منبع تغذیه در سیستم های مداربسته با آسیب جدی روبرو می‌شود. دلیل این امر معمولا، انتخاب منبع تغذیه بدون توجه به کیفیت آن‌ها و یا آمپراژ پایین تر از استاندارد است.

در خرید آداپتور برای دوربین‌های مداربسته باید از برند های معتبر در بازار خرید شود؛ زیرا دارای استاندارد و خدمات پس از فروش مطمئن تری هستند.

حالا که نحوه انتخاب و نوع جنس منبع تغذیه را متوجه شدیم کمی درباره مزایا و معایب انتخاب منبع تغذیه مرکزی سیستم دوربین مداربسته مقداری خدمت شما توضیح می‌دهیم.

 

منبع تغذیه مرکزی یا آداپتور مجزا؟  کدام بهتر است؟

در هنگام نصب سیستم مدار بسته در رابطه با نوع منبع تغذیه می توان از دو روش استفاده کرد :

۱- برای هر دوربین مدار بسته به صورت جداگانه یک منبع تغذیه گذاشته شود.

۲- برای تمامی دوربین ها از یک منبع تغذیه مشترک (مرکزی) استفاده شود.

۱- آداپتور (منبع تغذیه) مرکزی :

مزایا آداپتور (منبع تغذیه) مرکزی:

  • راندمان و تضمین عمر بالای آداپتور های مرکزی نسبت به آداپتور های تک آمپر متصل به دوربین مدار بسته.
  • در سیستم سیم کشی دوربین مدار بسته برق انتقالی فقط ۱۲ ولت است و این جلوگیری از خطرهای احتمالی در سیستم دوربین مدار بسته را بسیار کاهش می دهد.
  • کار از نظر فیزیکی مرتب و شکیل تر خواهد بود.
  • عیب یابی و رفع خرابی در منبع تغذیه دوربین مدار بسته بسیار سریعتر صورت می پذیرد.
  • در صورت کنار هم بودن کابل کواکسیال تصویر و کابل برق که تامین کننده برق منبع تغذیه است، هیچ گونه نویزی بر روی تصویر دوربین مدار بسته نمی افتد زیرا ولتاژ DC 12 ولتی هیچگونه جریان القایی در خود ایجاد نمی کند و مانند ولتاژ ۲۲۰ ولت AC نیست.
  • از همه مهمتر هزینه نصب یک آداپتور (منبع تغذیه ) مرکزی کمتر و به صرفه تر از نصب تک منبع تغذیه برای هر دوربین مدار بسته است.

 

معایب آداپتور (منبع تغذیه) مرکزی :

  • هزینه کابل کشی تا ۲۰ درصد افزایش پیدا می کند. به این ترتیب که شما نیاز دارید در کنار هر متر از کابل کواکسیال که نصب می شود به همان میزان کابل برق را عبور دهید و این می تواند هزینه کابل کشی شما را افزایش دهد.
  • در صورت بروز مشکل برای آداپتور (منبع تغذیه) تمامی دوربین ها از کار می افتد که این مسئله ریسک شما را چندین برابر می کند.
  • در صورت استفاده از سیم های غیر استاندارد در سیم کشی در سیستم های دوربین مدار بسته (مثلا استفاده از سیم برق آلومینیومی به جای سیم برق مسی) در مسیر های طولانی به علت انتقال برق به صورت ۱۲ ولت، افت ولتاژ زیادی اتفاق می افتد که عامل بسیاری از ایرادهای ارسالی به گارانتی دوربین های مدار بسته است؛ به همین دلیل در خرید کابل دوربین مدار بسته باید بسیار دقت شود.

 

 

۲- آداپتور (منبع تغذیه ) مجزا:

مزایا آداپتور (منبع تغذیه) مجزا :

– در صورت خاموشی و یا خرابی هر یک از دوربین های مدار بسته تعویض منبع تغذیه خراب راحتر خواهد بود. همچنین شما می توانید با قرار دادن یک آداپتور دوربین مداربسته به صورت رزرو آماده هر گونه خرابی و ایراد در سیستم خود باشید؛ که خرید یک آداپتور ۲ آمپر می تواند هزینه بسیار کمتری داشته باشد.

– با توجه به نزدیکی آداپتور به دوربین افت ولتاژی بوجود نمی آید و در مسیرهای طولانی بهترین روش استفاده آداپتوربصورت مجزا می باشد.

– ریسک پذیری سیستم کاهش می یابد و در صورت خرابی ۱ عدد از آداپتور های دوربین مداربسته تمام سیستم شما تحت تاثیر قرار نمی گرفت.

– به علت قطع برق ۲۲۰ ولت دیگر افت ولتاژی نخواهیم داشت.

– هزینه سیم کشی منبع تغذیه برق دوربین مدار بسته، پایین تر می آید.

معایب آداپتور (منبع تغذیه) مجزا :

–  توصیه می‌شود آداپتور (منبع تغذیه) تک آمپری با توجه به اینکه عمر بسیار کوتاه تری نسبت به آداپتور های صنعتی دارند کمتر استفاده شود.

– در صورت استفاده از کابل های بی کیفیت و نامرغوب برقی در مسیر سیستم دوربین مدار بسته احتمال  ایجاد اختلال و در نتیجه داغ شدن آداپتور در آینده بسیار بیشتر است

–نصب آن به مراتب سخت‌تر و زمان‌گیرتر است.

راه حل:

پیشنهاد می کنیم در پکیج دوربین مداربسته کوچک با کابل کشی کم از منبع تغذیه مرکزی و در کابل کشی های بزرگ از منبع تغذیه مجزا استفاده شود.

در صورتی که در پروژه خود به نصب دوربین مدار بسته گردان  نیاز دارید حتما باید از منبع مجزا برای دوربین های (PTZ) استفاده کنید چرا که معمولا دوربین های گردان با توجه به اینکه اداپتور مختص خو را دارند با ولتاژ ۲۴ ولت کار می کنند.

البته لازم به ذکر است توضیحات فوق بیشتر مربوط به بستر سازی دوربین های آنالوگ است و در دوربین های تحت شبکه (IP) می توان به روش های مختلفی عمل نمود.

برای مثال در دوربین های مداربسته POE تامین برق مصرفی دوربین ها می تواند از طریق سوئیچ POE و یا دستگاه NVR   که دارای پورت های POE هستند، استفاده نمود. بدین ترتیب برق دوربین ها از طریق سوئیچ و یا دستگاه ضبط NVR تامین می گردد.

انتخاب آداپتور در دوربین های تحت شبکه

 

استفاده از سوییچ های POE

در انتخاب نوع تغذیه دوربین های مدار بسته تحت شبکه می توان تغذیه دوربین ها را از سوییچ هایی استفاده کرد که علاوه بر انتقال دیتا می تواند ولتاژ را نیز به دوربین بوسیله همان کابل شبکه انتقال دهد که در رنگ بندی کابل (زوج قهوه ای – سفید قهوه ای) این کار را انجام می دهند.

مزایا :

  • راحتی در نصب و اجرا
  • عیب یابی راحت تر
  • استاندارد تر بودن نوع ولتاژ و آمپر و خرابی کمتر

معایب :

  • هزینه بسیار بالاتر
  • در مسیرهای خیلی طولانی  امکان افت ولتاژ وجود دارد.
  • استفاده از سوییچینگ معمولی ( مانند دوربین های آنالوگ)
  • می توان بوسیله پاورهای DC برق را به صورت مجزا بهدوربین های تحت شبکه رساند.

 

ارسال نظر
    محمدجواد شهبازی
    27مهر
    اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی