دوربین مدار بسته چیست؟ | مفهوم و تاریخچه دوربین مداربسته

دوربین مدار بسته به کلیه دوربین هایی گفته می شود که تصاویر را به یک یا چند محل ارسال می کنند. از آنجا که بیشتر این دوربین ها در حفاظت، نظارت و سیستم های امنیتی بکار می رود این واژه بیشتر به همین حوزه مرتبط است.
دوربین مدار بسته چیست؟ | مفهوم و تاریخچه دوربین مداربسته

دوربین مدار بسته چیست؟ | مفهوم و تاریخچه دوربین مداربسته

کلمه “دوربین مدار بسته” برگردان فارسی کلمه انگلیسی “Closet Circuit Television” یا به اختصار CCTV است.

در طی نیم قرن اخیر دوربین مداربسته و به طور کلی سیستم های نظارتی تغییرات چشمگیری داشته اند و از نسلی به نسل دیگر ارتقا یافته اند. در این مقاله بیشتر به این موضوع می پردازیم با الکاو همراه باشید.

معنی لغوی دوربین مدار بسته

کلمه “دوربین مدار بسته” برگردان فارسی کلمه انگلیسی “Closet Circuit Television”  یا به صورت مخفف CCTV نامیده می شود که به عنوان یک سیستم تلویزیونی تعریف می شود که درآن سیگنال ها به منظور نظارت و ایجاد امنیت مانیتور می شوند. معنی لغوی آن جعبه جادویی مدار بسته است و به دوربین هایی گفته می شود که در جای خود ثابت اند.

دوربین مدار بسته به کلیه دوربین هایی گفته می شود که تصاویر را به یک یا چند محل ارسال می کنند. از آنجا که بیشتر این دوربین ها در حفاظت، نظارت و سیستم های امنیتی بکار می رود این واژه بیشتر به همین حوزه مرتبط است.

دراین مقاله به بررسی دوربین های مدار بسته می پردازیم و آنها را به سه نسل تقسیم می شوند که در ادامه به تشریح آن می پردازیم:

تاریخچه دوربین های مدار بسته اولیه (نسل اول):

طبق تاریخچه دوربین مدار بسته اولین بار در سال ۱۹۴۲ این سیستم طی  آماده سازی و راه اندازی موشک V2 جهت نظارت بر مراحل راه اندازی طراحی شد و یک مهندس، دوربین خامی را در داخل جعبه ای ایجاد نمود تا تصاویر زنده راه اندازی را به مانیتوری که در فاصله ای متناسب از دوربین قرار داشت انتقال دهد.

در پایان جنگ، آمریکایی ها از فناوری مشابهی جهت نظارت بر اجرای آزمایشات اتمی استفاده کردند. چند سال بعد نیز در آمریکا، شرکتی به نام وریکون (Vericon) تلاش کرد دوربین مدار بسته را به بازار های تجاری روانه کند. البته این سرمایه گذاری با شکست مواجه شد.

تاریخچه دوربین های مدار بسته بیان کننده این مطلب است که این سیستم ها در اوایل دولتی بوده است و برای اولین بار در دهه شصت میلادی در حالی وارد انگلستان شد که پلیس مترو پولیتان (Metropolitan) دو دوربین را به طور موقتی برای تماشای مردم در طول سفر خانواده سلطنتی تایلند به لندن به میدان ترافالگار معرفی کرد. یک سال بعد، سیستم حمل و نقل لندن، دوربین های مدار بسته دائمی را برای کمک به امنیت شبکه راه آهن خود راه اندازی و نصب کرد. بعد ها دوربین های مدار بسته به سایر نقاط لندن و لیورپول نیز ارسال شدند اما با توجه به هزینه های نصب بسیار بالا و مشکلات مربوط به کابل دوربین ها، پیشرفت چشم گیری مشاهده نشد. در اواخر دهه و با پیشرفت فناوری کم کم سیستم های مداربسته روانه خیابان ها و مغازه ها نیز شد.

اولین سیستم امنیتی منزل که شامل دوربین مدار بسته بود توسط ماری وان بریتن براون (Marie Van Britten Brown) در سال ۱۹۶۹ اختراع شد. نسخه اولیه شامل چهار حفره در درب جلویی و یک دوربین بود. فیلم این دوربین امکان اتصال به تلوزیون را داشت و می شد آن را نگاه کرد، همچنین یک میکروفون دو طرفه برای گفت و گو نیز تعبیه شده بود. در این سیستم در صورتی که شخص آشنا بود با استفاده از کنترل از راه دور درب باز می شد و در غیر این صورت زنگ هشدار به صدا در می آمد.

 

دوربین های نظارتی:

در دهه ۱۹۷۰ با ظهور ضبط های ویدئو کاست (VCR) دوربین های مدار بسته زنده جای خود را به دوربین های نظارتی دادند. به این معنی که دوربین ها تصاویر را برای تجزیه و تحلیل آتی ضبط می کردند. این فناوری گامی بسیار بزرگ در گسترش کاربرد این سیستم و نقطه عطفی در تاریخچه دوربین مدار بسته بود.

در سال ۱۹۷۴ برای اولین بار دوربین های مدار بسته جهت نظارت بر ترافیک در جاده های اصلی منجر به داخل و خارج از لندن مورد بهره برداری قرار گرفت. و تنها یک سال بعد بود که برای بار نخست در تاریخچه دوربین مدار بسته، این سیستم جامع امنیتی و نظارتی برای مسابقات فوتبال نیز مورد استفاده قرار گرفت.

درست در همین حین بود که سیستم های امنیتی دوربین مدار بسته وارد بازار های تجارت جهانی شدند. در این زمان دوربین های مدار بسته بصورت دستی کنترل می شدند و تنها تصاویری سیاه و سفید را به دست می دادند. با این حال با استقبال گسترده شرکت ها، ایستگاه های بنزین و بانک ها مواجه شدند. به رغم تمامی کم و کاست ها این تکنولوژی توانست جای خود را در بازار تثبیت کند و به عنوان فناوری ای در حال توسعه محبوبیت یابد.

صنایع دیگر نظیر شرکت های بیمه و … نیز از دوربین مدار بسته برای اجرای قانون و رد ادعاهای دروغین استفاده می نمودند. از این نقطه به بعد بود که فیلم های ویدئویی ضبط شده توسط دوربین مدار بسته به عنوان مدرک پای تقریباً ثابت در دادگاه های خانواده شد.

با تمام این اوصاف، دوربین مداربسته اولیه دارای نکات ضعف بسیار زیادی بودند. نوار های این دوربین ها مدام نیاز به تعویض داشت و یا حتی می توانستند از بین بروند و فرسوده شوند. دوربین های مدار بسته ویدئویی در نور کم یا تاریکی نمی توانستند کار کنند. اما به رغم تمام این مشکلات و محدودیت ها، دوربین مدار بسته در طول این دهه و در دهه های آتی رشد نمود.

تاریخچه دوربین های مدار بسته مدرن:

پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، دوربین مدار بسته بخشی جدایی ناپذیر از امنیت بین المللی شد. سازمان های دولتی و انتظامی بعد از این واقعه به صورت مداوم تعداد دوربین های نظارتی را افزایش دادند، به طوری که در حال حاضر بیش از ۵.۹ میلیون دوربین در انگلستان مورد استفاده قرار می گیرد.

همان طور که زمان و تکنولوژی پیش می رود، دوربین مدار بسته نیز ارتقا می یابند به طوری که امروزه نرم افزار تشخیص چهره نیز برای دوربین های مدار بسته معرفی شده است. در سال های اخیر محبوبیت دوربین های مدار بسته آنالوگ با ظهور دوربین های IP (که داده ها را از طریق اینترنت دریافت و ارسال می نمایند) کاهش یافته است. هم اکنون فیلم های گرفته شده توسط دوربین های مدار بسته را می توان در گوشی های هوشمند، تبلت ها و سایر دستگاه های مشابه مشاهده کرد.

همانند سایر تکنولوژی های روز، دوربین مدار بسته نیز به شدت در حال پیشرفت هستند. اتصال به اینترنت، ضبط های HD و توانایی ارتباط با دستگاه های هوشمند در چند سال اخیر به ارتقای امنیت منازل و ساختمان های اداری و تجاری و حتی خودرو ها سرعت و شدت بخشیده است.

 

 

ارسال نظر
    محمدجواد شهبازی
    31شهریور
    اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی