ترموسوئیچ چیست و چه کاربردهایی دارد؟
ترموسوئیچ چیست و چه کاربردهایی دارد؟
۱-ترموسوئیچ چیست
ترموسوئیچ (THERMO SWITCH) یا سوئیچ حرارتی مکانیسم مورد استفاده برای اندازه گیری درجه حرارت می باشد.عملکرد ترموسوئیچ بر اساس تغییرات دمایی در یک محیط بسته و یا در فضای باز متغیر است. پس کنترل کننده ی الکتریکی خودکار برای تنظیم دما در فضای بسته است که معمولا آنرا به دستگاهای گرم یا سرد ساز متصل می کنند ،تا با قطع و وصل دستگاه آن فضا را دردمای تظیم شده ثابت نگه دارد. ترموسوئیچ بر اساس دمای تعریف شده باز و بسته می شود. برخی از آنها مکانیکی و برخی دیگر الکتریکی هستند . این وسیله طوری طراحی شده است که هنگامی که دما از حد معینی بالاتر می رود دستگاه را خاموش و زمانی که دما از حد معینی پایین تر بیاید دستگاه را روشن می نماید. ترموسوییچ قطعه ای از یک سیستم کنترلی می باشد که دمای سیستم را وقتی نزدیک نقطه ی تنظیم باشد حس میکند. ترموسوییچ میتواند میزان گرما یا سرمای سیستمی را تنظیم وکنترل کند .ترموسوییچ ها انواع گوناگونی دارند و با سنسورهای مختلف دمایی ساخته می شوند.در نتیجه این سنسورها می توانند کنترل گرما یا سرما باشند. ترموسوییچ دما را در نقطه ی تنظیم نگه می دارد و از ضربه زدن و خسارت به وسایل الکتریکی جلوگیری می کند. برخی از انواع ترموسوئیچ ها دارای دو نوار فلزی می باشند که از پشت به یکدیگر متصل می باشند. از آنجایی که فلز ها و آلیاژ های مختلف به میزان متفاوتی به هنگام گرما و سرما منقبض و منبسط می شوند ، انبساط یکی از این نوار های فلزی نوار دیگر را به شکل منحنی در می آورد. تغییر شکل در نوار فلزی میتواند برای تکمیل مدار ، ارسال سیگنال الکتریکی و انجام طیف وسیعی از وظایف طراحی شده باشد یا اینکه یک اثر مکانیکی داشته باشد و باعث باز یا بسته شدن یک مدار شود.
۲-انواع ترموسوییچ
۱-ترموسوییچ با راه انداز دستی ۲-ترموسوییچ نوع خاص۳-ترموسوییچ با راه انداز خودکار ۴-ترموسوییچ ضد آب و ضد پاشش آب ۵-ترموسوییچ نوع نازک
۱-۲-ترموسوییچ با راه انداز دستی
راه اندازی این نوع سنسور به صورت دستی است. یعنی اپراتور می تواند بسته به شرایط محیطی که سنسور قرار است در آن شروع به کار کند، آن را فعال کند.
۲-۲-ترموسوییچ نوع خاص
این نوع سنسور برای فعالیت های خاص در شرایط خاص به کار میروند. و در کاتالوگ بعضی دستگاه ها ذکر شده است که حتما با ترموسوییچ نوع خاص راه اندازی شود.
۳-۲-ترموسوییچ با راه انداز خودکار
این نوع سنسور به محض شروع به کار کردن مداری که سنسور در آن قرار دارد، شروع به فعالیت می کند.
۴-۲-ترموسوییچ ضد آب و ضد پاشش آب
در بعضی از دستگاه ها برای جلوگیری از آسیب دیدن آنها در دمای بالا، در دستگاه گردش آب وجو دارد که این گردش آب ممکن است به سنسور ها صدمه بزند؛ در این محیط ها از ترموسوییچ های ضدپاشش آب استفاده می شود. همچنین در محیط هایی مانند مخازن آب که باید از سنسور دما استفاده کنیم؛ بایستی از ترموسوییچ ضدآب استفاده کرد.
۵-۲-ترموسوییچ نوع نازک
با توجه به کوچکی بعضی از مدارات بایستی از ترموسوییچ های نوع نازک استفاده کرد تا از حجم مدار کاسته شود.
۳-انواع ترموسوییچ ار حیث شکل ظاهری
۱-ترموسوییچ های قابلمه ای ۲- ترموسوییچ های سیمیترموسوییچ های قابلمه ای قابل تحمل از دمای ۳۰ درجه سانتیگراد الی ۲۵۰ درجه سانتیگراد میباشد. جنسهای بکار رفته در این نوع ترموسوییچ فنولیک FENOLIC می باشد تا دمای ۱۵۰ درجه سانتیگراد در دماهای ۲۰۰ درجه به بالا ازجنس سرامکی استفاده شده است. ترموسوییچ ها از دمای ۳۰+ درجه نرمالی بسته وباز تا۲۵۰ درجه سانتیگراد (NC) میباشد. بیشتر در دستگاهای HEATER ،بخاری ،آبگرمکن،بخاری و دستگاه های شومینه و پکیج مورد مصرف قرار می گیرند.
ترموسوییچ های سیمی: اغلب به دو صورت فلزی و پلاستیکی با خروجی دو رشته سیم در سانتهای ۷ و ۱۷ و۱۲ موجود میباشد که اغلب در در موتورها و الکتروموتورها مورد مصرف قرار میگیرند.